Jämför Blancolån

Hitta den bästa och billigaste räntan på blancolån idag. Jämför villkor från 15 utvalda långivare som erbjuder blancolån - ett lån utan säkerhet. Ställ in sökfunktionen efter dina preferenser och välj att sortera långivarna på de mest populära på marknaden eller efter de som har lägst ränta. Våra listade lån uppdaterades: 2024-06-05.

Rekommenderade långivareVad får ett blancolån användas till? - Syftet med ett blancolån - vad man vill använda pengarna till - är helt upp till låntagaren. Beviljas man ett blancolån så bestämmer man själv vad pengarna ska användas till; något som kan innebära att man bekostar en renovering, betalar för insatsen till en bostad eller en bil eller där pengarna går in och täcker en oväntad utgift som exempelvis ett akut besök hos en tandläkare. Detta är också fördelen med ett blancolån: inga frågor ställs och pengarna står låntagaren fritt att disponera efter eget behov.

Blancolånets flexibilitet - att det går att använda till vad man vill - väger ofta upp nackdelarna med lånet ifråga. Nackdelar som emellertid alltid måste nämnas och som man måste vara medveten om innan man ansöker. Den stora nackdelen är att ett blancolån är ett lån utan någon säkerhet. Långivaren tar en högre risk med att låna ut pengar. En högre risk innebär att räntan blir högre än vid andra typer av lån - dessutom så brukar återbetalningsplanen vara kortare; ett blancolån har ofta kortare löptid.

Ansöka om ett blancolån
En stabil livssituation, en fast inkomst och lägre fasta utgifter är fördelar i samband med en ansökan om ett blancolån. Även om man saknar sådana så kan man emellertid beviljas en ansökan. Genom att ha en borgensman vid sin sida så kan man beviljas ett blancolån. Olika långivare har även olika krav. Man ska alltid jämföra innan.

Vid andra typer av lån - exempelvis i samband med att du lånar till en bil - så sätter du någonting som säkerhet. Bilen du lånar pengar till fungerar som en säkerhet. Klarar du inte av dina avbetalningar så kan långivaren beslagta bilen och genom detta få tillbaka pengarna. Ett blancolån saknar den säkerheten. Därav den ökade risken - och de sämre villkoren för dig som låntagare.

Kan vem som helst söka ett blancolån?

Det enkla svaret på den frågan är ja. De flesta myndiga personer kan ansöka om ett blancolån. Det finns emellertid vissa kriterier som ska uppfyllas för att du ska få ett lån utan avslag. Långivaren kommer att genomföra en kreditkontroll för att säkerställa din betalningsförmåga. En kreditupplysning sker normalt via UC - men den går även att göra via andra aktörer. Exempelvis Bisnode och Creditsafe är två företag som erbjuder tjänsten.

Fördelen med att genomföra en kreditkontroll utan UC - Upplysningscentralen, Sveriges största och mest använda, kreditupplysningsföretag - är att det underlättar vid framtida låneansökningar. Ju fler kreditupplysningar som registrerats hos UC, desto sämre chanser får man vid senare ansökningar om lån. Därför kan man också ansöka om blancolån utan UC och det är en fördel.

Kriterier som måste uppfyllas vid ett blancolån

Kreditupplysningen är en del av en större bild som behandlas. En ansökan om ett blancolån behandlas även med andra aspekter i åtanke. Långivarens mål är att få tillbaka sina pengar - inklusive kostnaden för ränta. Därför så kontrolleras även andra detaljer hos en sökande. Inkomsten är viktig: har du som sökande en fast inkomst så är det enklare för långivaren att räkna på din betalningsförmåga. Ju längre tid du haft en fast, löpande inkomst desto bättre är det.

Naturligtvis är det även en fördel om din inkomst är högre. Men, det senare är inte det viktigaste - även en lägre inkomst kan ge tydliga svar för en långivare. Inkomsten ska normalt ligga - deklarerad - på minst 100.000 kronor/år eller där man kan visa upp en löpande inkomst - i några månader i sträck på minst 10.000 kronor.

Din livssituation är också viktig. En stabil livssituation indikerar bättre betalningsförmåga. Har du barn, en partner, ett fast jobb och en bostad så är detta positiva faktorer som talar för att din ansökan kommer att godkännas. En mer rörlig - och rörig - livssituation kan ligga dig i fatet. Tillfälliga jobb, oregelbunden inkomst, ett leverne som singel: allt detta bedöms som negativt.

Jämför blancolån

Ansök om ett blancolån utan säkerhet redan idag. Få svar direkt på din ansökan online!

Den tredje punkten som kollas upp gäller dina fasta utgifter. Man räknar på din betalningsförmåga och på hur mycket pengar du har kvar att betala av ränta och amorteringar på ditt blancolån efter det att dina fasta utgifter är betalda. Ju lägre bostadskostnader du har, desto bättre är det.

Är det då kört om man saknar en fast inkomst och lever ett liv som saknar den trygghet som ofta efterfrågas? Kan man ge upp tanken på att beviljas ett blancolån? Nej, inte nödvändigtvis. Man ska veta att två saker gällande ett blancolån. Det första är att du kan söka ett sådant med en medsökande - en borgensman - vid din sida. Genom detta så delas riskerna upp på två personer snarare än på dig allena. Om du inte fullföljer dina åtaganden gällande återbetalning så kommer din medsökande att få alla krav på sig. Där handlar det om tillit och förtroende: går någon i borgen för dig - eller om du går i borgen för någon annan - så måste det finnas en tillit i att återbetalning sker. Annars sätter man en annan person i en prekär situation.

Olika villkor hos olika långivare - jämför alltid!

Den andra saken som avgör kring huruvida man kan beviljas ett blancolån eller inte är det faktum att olika långivare ställer olika krav på sina sökande. Din ansökan kan avslås hos en - men beviljas hos en annan. Det man ska vara medveten om gällande detta är att villkoren blir sämre om man bedöms ha en sämre betalningsförmåga. Räntan kan ligga på en väldigt hög nivå och löptiden kan vara kortare än normalt. Räntan för ett blancolån är varierande och ligger, rent generellt, mellan 3-30%. Återigen: ju bättre återbetalningsförmåga man bedöms ha - desto lägre ränta erbjuds man.

Att söka efter långivare och jämföra villkor är tidskrävande. Det är emellertid helt nödvändigt för att se var man kan erbjudas bäst villkor och billiga lån. Ett sätt att snabbt skaffa sig en bättre bild av vilka villkor som finns och erbjuds är att använda sig av en låneförmedlare. Genom denna tjänst skaffar man sig en bild av vilka villkor som erbjuds och man kan i lugn och ro se över vilka alternativ som finns - och vilka som passar bäst.

En annan fördel med detta är att det inte registreras. Söker du själv upp långivare så kommer varje kontakt att registreras. Detta kan tolkas som att du sökt lån - och fått avslag - i framtiden. Det kan ligga dig i fatet vid framtida låneansökningar. Därför är en låneförmedlare en sund väg att välja i många fall.

Blancolån som investering?

Ett blancolån är det mest flexibla lån som finns. Du använder pengarna till vad du vill. I och med att lånet är så flexibelt och utan säkerhet så är också villkoren sämre. Man kan emellertid även se ett blancolån som en nödvändig investering i vissa fall. Genom att använda det för att samla lån så kan man spara mycket pengar.

Ett annat exempel är då man använder blancolånet som kontantinsats till en bostad. De flesta vet att några års boende i en bostad kan innebära en kraftig värdeökning. Där kan ett blancolån vara en riktigt bra investering.

Det viktigaste är att man alltid jämför och ser över sina alternativ innan. Det ger dig det bästa lånet utifrån din livssituation.

Ett blancolån är ett lån som tas utan formell säkerhet. Detta i motsats till s.k hypotekslån, då det finns en formell inteckning i fast- eller lösegendom, t.ex ett huslån, där man har huset som säkerhet. Långivarens (borgenärens) säkerhet är i stället låntagarens (gäldenärens) betalningsförmåga. Denna bedömds i första hand utifrån låntagarens taxerade inkomst och betalningsmoral, d.v.s om han eller hon har några betalningsanmärkningar. Låntagarens förmögenhet och skuldsättningsgrad tas också med i beräkningarna. Om låntagaren är okänd brukar långivaren begära kreditupplyssning om denne. (Texten fortsätter efter topplistan)

Ofta rör det sig om ett engångslån av en viss summa. Det kan också vara ett kreditkort, eller en kredit kopplad till låntagarens lönekonto. Eftersom det inte finns någon formell säkerhet är risken för banken större, eftersom låntagaren betalar med framtida inkomster. Blancolån är därför vanligtvis dyrare än hypotekslån. Räntan för blancolån är rörlig och följer räntemarknadens rörelser.

Blancolån är ett typiskt konsumtionslån, d.v.s man lånar för att finansiera olika typer av varor. Du kan läsa mer ingående om privatlån på Konsumentguiden.se. Historiskt sett har folk inte velat låna för konsumtion. På senare tid har det dock blivit vanligare, då tillgängligheten ökat i form av t.ex mikrolån och sms-lån. Ofta handlar det om lån till köp av t.ex ny bil, tv, soffa eller liknanade saker. Att låna pengar har aldrig varit enklare än det är idag.

Vad är skillnaderna mellan smslån och privatlån?

Den största skillnaden mellan ett privatlån och ett smslån, eller snabblån som det också kallas, är lånesumman och återbetalningstiden. Utöver dessa punker så påverkas lånen även av avgifterna för lånet.

|Läs mer om smslån|

Vad kostar ett lån?

Räntesättningen är fri, det finns inga lagar som bestämmer räntesatsen för blancolån. Kostnaden kan därför variera ordentligt...

|Läs mer här om blancolån|

Du hittar mer information om blancolån på Konsument.se

Lendo
Lendo
Lendo beviljar lån upp till 350 000 kr med en återbetalningstid på upp till 12 år.

Klicka här för mer info »


Bank Norwegian
Bank Norwegian
Bank Norwegian erbjuder dig flexibla och förmånliga lån utan säkerhet med en återbetalningstid på upp till 15 år.

Klicka här för mer info »


Ica Banken
Ica Banken
Låna mellan 20.000 kr - 350.000 kr utan säkerheter eller borgensmän. Låntid på upp till 12 år.

Klicka här för mer info »


Sevenday
Sevenday
Med hjälp av Sevenday.se kan du låna mellan 10.000 och 300.000 kr. Deras lån är ett av marknadens mest prisvärda med prisgaranti.

Klicka här för mer info »