Vad är ett mikrolån?

En vanlig form av blancolån är s.k mikrolån eller snabblån. De senaste åren har det blivit mycket lätt att låna pengar, det har tillkommit en mängd företag som erbjuder olika typer av lån, ofta mycket små belopp som man får tillgång till snabbt.

Det kan vara ett bra val om man behöver pengar snabbt. Nackdelen är att man ofta inte har mer än en månad på sig att betala tillbaka lånet, och att kostanderna kan bli mycket höga. Ofta marknadsförs denna typ av lån som ”räntefria” eller som lån med ”låga avgifter”. Den effektiva räntan kan dock vara mycket hög. Ett lån på 1000 kr kan kosta 250-300kr. Eftersom beloppen är små behöver företagen inte heller upplysa om den effektiva räntan i marknadsföringen.

De s.k SMS-lånen är ett exempel på detta. Man skickar ett SMS till långivaren, och får in pengarna på kontot inom några minuter. Den effektiva räntan kan dock vara flera hundra procent. Kronofogdemyndigheten vill införa skärpt kreditkontroll på denna typ av lån. Dessutom vill de att det ska ta ett dygn innan man får pengar, för att förhindra att SMS-lånen används vid impulsköp.

Banker har finansinspektion som tillsynsmyndighet. SMS-lånen kommer dock från företag som inte övervakas på samma sätt. De får inte låna pengar från privatpersoner, men det är fullt lagligt att låna ut pengar. För en tid sedan fälldes dock ett av företagen i marknadsdomstolen på grund av hur de utformat sin radioreklam för SMS-lån, och för att de tog ut onödiga avgifter.