Renoveringslån - så täcker du kostnaden för din renovering

Bostaden är den enskilda sak som man som privatperson lagt ut mest pengar på. Det handlar om den största investeringen man tar i livet. En sak som börjat synas är att fler och fler ser bostaden som något som är värt att lägga pengar på. Istället för att köpa dyra bilar, föremål och åka på resor så väljer man istället att lägga sina pengar på att renovera och göra snyggt hemma. Pengar som man ofta lånar och det är något som vi ska titta närmare på här.

Jämför våra bästa renoveringslån



I dagens läge finns det många fördelar med att renovera och att låna pengar för att täcka kostnaderna som renoveringen i fråga för med sig. Oavsett om det handlar om att renovera ett kök, renovera badrummet eller byta ut taket så kan man numera se klara fördelar sett till kostnaden. Dels i form av att Rot-avdraget går att använda - genom det kan man dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet som utförs av fackmän - och dels sett till att vi har en låg ränta.

Använd rot-avdraget och dra av 30% av arbetskostnaden
Rot-avdraget har gjort att fler privatpersoner anser sig ha råd att renovera med professionell hjälp. Att kunna dra av 30% av den totala arbetskostnaden gör en stor skillnad. Då räntorna dessutom är låga så blir lånen också ofta billiga sett till kostnaden varje månad.

Det gör att renoveringen blir prisvärd och att den kan innebära en rejäl investering för framtiden. Frågan är vilket typ av lån som är bäst lämpat att ta? Det finns primärt tre stycken alternativ:

  • Privatlån
  • Renoveringslån
  • Ett extra bolån

Vi ska gå igenom hur dessa fungerar rent praktiskt och därigenom ge dig en bättre bild av hur du ska tänka och se vilket alternativ som passar dig bäst.

Räkna på kostnaden innan du ansöker om ett lån

Oavsett vilken typ av renovering det handlar om så kan man räkna med att det kostar mycket pengar. Det tenderar nästan alltid att gå lite över budget och där oförutsedda utgifter brukar kunna dyka upp under resans gång. Därför bör man ta i lite i överkant i samband med att man ansöker om ett lån. Rådet är att man sammanställer en budget - material, arbetskostnad (räkna även in om du kan göra någonting själv), rivning samt återställning (om det handlar om exempelvis en dränering).

Ett bra sätt att ta reda på en ungefärlig kostnad är att ta in så många offerter som möjligt och jämföra dessa. Det ger en bra bild av priset och de flesta hantverkare idag ger fria offerter utan krav på att man måste anlita dem efteråt. Planerar du att renovera själv så bör du räkna med att det tar längre tid än förväntat.

En tumregel som brukar hålla - både sett till kostnad och sett till tid - är att multiplicera sin egen uträkning med PI. Det vill säga; ta din budget gånger 3.14 och du kommer att hamna väldigt nära sanningen och ha en bra bild av hur mycket pengar du kommer att behöva låna för att täcka alla kostnader.

Tre möjliga lån att ta för en renovering

Hur mycket du ska låna är en viktig detalj sett till vilket typ av lån du ska ansöka om för att finansiera din renovering. Här följer en genomgång av de tre alternativ som finns:

Är renoveringen en investering?

Det finns olika skäl till varför vi renoverar. Man kan aldrig veta om de pengar man lånar kommer att vara en investering. Historiskt sett så har man - i vissa städer, Stockholm i synnerhet - tjänat på att renovera och sedan sälja. Det handlar emellertid om att förlita sig på en relativt skakig marknad och att ta en risk.

Oavsett om man renoverar i syfte att göra vinst vid en försäljning eller om man renoverar för sin egen skull - man ska bo länge i bostaden och vill ha det så bra som möjligt - så ska man tänka på att försöka hålla kostnaderna så låga som möjligt. Detta emellertid utan att fuska, utan att tumma på kvalitet eller ta andra genvägar. Planera allt från början och se över vilka olika lösningar - både vad gäller hantverkare och material - som finns.

Var även öppen gällande långivare. Villkoren dem emellan varierar ganska kraftigt och en undersökning - gärna, som sagt, via en låneförmedlare - kan definitivt löna sig.