Kan man ta ett lån utan UC?

Upplysningscentralen - UC - är Sveriges största kreditupplysningsföretag. De flesta långivare gör sina kreditprövningar genom UC - på gott och ont för låntagare. Det kan nämligen påverka det egna kreditbetyget.

Finns man registrerad för många låneansökningar hos UC så påverkar detta kreditbetyget och det gör i sin tur att man erbjuds sämre villkor för framtida lån. UC används av allt från hyresvärdar, banker och telekomföretag. För långivare så är det viktigt att ha - och behålla - ett bra kreditbetyg just där. Det gör att de flesta väljer just UC i samband med att en kreditprövning ska göras.

Det finns emellertid även andra företag som erbjuder en kreditprövning och det innebär att man kan ta ett lån utan UC - som numera är ett vedertaget begrepp - och därmed också behålla ett bra kreditbetyg. Bisnode och Creditsafe är två andra, stora aktörer på den svenska marknaden som utför kreditprövningar till långivare.

Ett lån utan UC innebär inte att en kreditprövning inte kommer att äga rum. En kreditprövning genomförs alltid. Det är en trygghet för långivare som kan säkerställa att man inte tar en alltför stor risk med att låna ut pengar - och det är samtidigt även bra för låntagare som inte riskerar att hamna i en framtida skuldfälla där man inte kan betala tillbaka de pengar man lånat. En kreditprövning ska alltid, enligt lag, genomföras. Det går inte att komma runt.

Vad är en kreditprövning?

En kreditprövning innebär att man hämtar information om den sökande. Information som talar om den deklarerade inkomsten, som visar på eventuella skulder hos Kronofogden samt eventuella betalningsanmärkningar. Därtill så hämtar man även information från Folkbokföringen som visar var du är folkbokförd, om du äger några fastigheter samt om du lever ensam eller i partnerskap.

All denna information ger långivaren en bra bild av vem du är och hur din betalningsförmåga ser ut. Bedöms du som lågrisk så kommer du att erbjudas bättre villkor än om man gör en bedömning av dig som en låntagare med högre risk. För en långivare så handlar det primärt om en sak: man vill få tillbaka de pengar - inklusive ränta - som man lånat ut. Bedöms du som en låntagare med en högre risk - på grund av exempelvis en lägre inkomst eller betalningsanmärkningar - så kommer dina villkor att vara sämre och innebära exempelvis en högre ränta samt en kortare löptid.

Finns det några fördelar med att låna utan UC?

Det finns både för- och nackdelar med att låna utan UC. Nackdelarna är att långivare är medvetna om att de tar en högre risk med att låna ut pengar utan UC - det innebär att du kommer att erbjudas sämre villkor. En annan nackdel - och detta är rent generellt - är att många ansöker om lån utan UC som ett skäl att dölja tidigare skuldsättning och en bristande betalningsförmåga. I sådana fall kommer ett nytt lån inte att göra någon positiv skillnad. Där finns en djupare problematik som kräver andra lösningar.

Nekas man hela tiden lån hos långivare som använder UC så indikerar detta att man bedöms som en låntagare med väldigt hög risk och det ger också en ganska kraftig signal om att man bär reda upp sin ekonomiska situation på annat sätt än att söka lån utan UC. En annan nackdel med lån utan UC är att det finns en begränsning kring hur stor summa man kan låna. Långivare har individuella tak, men 300.000 brukar vara det absolut högsta belopp som man kan låna.

Fördelarna då? Ja, det finns fördelar med att låna pengar utan UC. Har du många låneansökningar så har du också många registreringar hos UC - det kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Planerar du att ansöka om ett större lån i framtiden så kan detta ligga dig i fatet genom att de villkor du erbjuds - som en följd av ditt sämre kreditbetyg hos UC - blir sämre än vad de skulle kunna vara. Planerar du att låna pengar för att köpa en bostad så kan du alltså få sämre lånevillkor. Behöver du pengar nu - för stunden - och inte vill att det lånet ska påverka ditt kreditbetyg så är ett lån utan UC bra. Lån utan UC av mindre belopp - för mer akuta saker - är bra då de inte påverkar framtida, större lån negativt.

Vilka långivare erbjuder lån utan UC?

Att ansöka om ett vanligt lån idag har nästan obegränsade möjligheter - det finns väldigt många långivare som står redo att låna ut pengar, av varierande belopp, till privatpersoner. Ska man däremot ansöka om ett lån utan UC så finns det ett mer begränsat urval av långivare. Det handlar om en handfull aktörer och det är viktigt att du som låntagare ser till att man ändå erbjuder en kreditprövning, men då hos ett annat företag inom kreditupplysning.

Då du väl ansöker om lån så är det samma procedur som vid en ansökan av ett lån med UC - du fyller i alla dina uppgifter, du loggar in med Bank-id och du väntar på att ditt ärende behandlas. Godkänns ansökan så har du också pengarna på kontot inom några bankdagar.

Det är viktigt att peka på att det inte är en rättighet att låna pengar. Blir din ansökan avslagen så finns det goda skäl till detta. Du kan inte kräva att erhålla ett lån - men däremot så har du rätt att veta varför du inte fick din ansökan godkänd. Långivaren ska kunna förklara för dig varför du inte fick lånet i fråga, Därigenom ges du också möjligheter att förändra - förbättra - din ekonomi och göra de ändringar som i framtiden kan ge dig möjligheten att få låna pengar.